Please reload

有濕疹,原來適用薰衣草!

July 20, 2018

 

 

BB無故出現濕疹,搞到新手爸媽唔知點算好。外國文獻指出,薰衣草原來可以係 #濕疹皮膚新選擇,係全方位嘅 #天然皮膚修復劑!睇下文獻點講👇

 

 

「薰衣草油中的防腐、抗菌特性有利於輕度濕疹,數百年已被用於皮膚天然療法。其中稱為酯的芳香分子,具有抗痙攣,滋補和安撫作用。它對皮膚具有強大的抗炎作用,甚至在第一次世界大戰期間也被用作醫院的抗菌藥物。」

 

 

 

<文章懶人包-薰衣草>

 

-有助於舒緩濕疹同埋濕疹症狀,唔同於藥物治療,薰衣草可以溫和緩解刺激敏感

-促進平衡皮膚細胞營養,並有放鬆減壓既作用

-有強大既治療功效,係由於薰衣草既芳香化合物由血液進入大腦邊緣系統,即係所謂「情緒大腦」,可以舒緩壓力。(壓力就係濕疹皮膚發作的主要原因之一)

 

 

薰衣草可以溫和緩解刺激敏感,舒緩壓力

 

 

難怪之前亦有香港媽媽分享,「BB有濕疹,試用左『Bebble嬰兒薰衣草溫和洗髮沐浴露』,覺得仍無咁易痕,同埋舒緩皮膚敏感。」

 

 

 

 

【立即click入了解-而家仲一支包運費!】
http://bit.ly/2NnRF7i

 

【台灣媽媽都想託人到香港買Bebble】
http://bit.ly/2MOelfF

 

☀️公開分享使用心得或每日生活心情
Tag @bebblehk 或#bebblehk 即可獲得精美產品乙份! 🎁

 

資料來源:https://www.wholesomeone.com/…/simple-lavender-oil-treatmen…

 

 

想知道更多育兒資訊?

 

Follow 我地Facebook: @BebbleHK 
Bebblehk IG: #bebblehk/

 

 

*Bebble 歐洲 50 年嬰兒謢膚領導品牌*
「從第一天起開始呵護 BB,為父母提供照顧 BB 日常所需產品,係 Bebble 嘅宗旨。」

 

 

Share on Facebook
Please reload