Please reload

【5秒令BB唔喊!醫生安撫手勢,新手爸媽必學】

August 10, 2018

 

BB出生之後,新手爸媽面對既第一個難題就係BB不斷喊!美國加州一位兒科醫生,用佢一招獨門手勢,5秒內令BB唔喊,就連王力宏都大叫神乎奇技,新手爸媽必學!

 

睇睇醫生點做,新手爸媽必學

BB一開始喊唔停口,醫生既呢個安撫手勢就成功BB停喊

 

醫生每次都用同一方法,輕鬆令6個BB 「5秒停喊」

學識安撫手勢

 

醫生既方法係,先將BB翻過黎以面朝下既方式抱起,然後將雙手收到BB胸前,大人用一隻手包住BB雙手及下巴,另一隻手托住BB既屁股,將BB呈現向前傾斜約45度既狀態,然後輕輕搖晃BB身體,呢個動作會令BB覺得有安全感,就會好快靜返落黎。(如下圖示範)

 

  

點解會work?

 

動作原理係模仿BB係媽媽個肚入面時候既感覺,BB回憶到當時既安全感,就會變得安心唔喊。但醫生亦都指出,呢個方法適合3個月以下既BB,而3個月以上既就不太合適,主要因為3個月以上既BB比較重,亦會較難抱起。

 

 

轉載自:東森新聞

了解初生BB喊既兩大原因

 

1. BB離開媽媽肚內的不安全感


BB習慣係媽媽體內嘅環境,長期都係處於較靜,而出生後環境突然轉變,聲音嘈雜,四周環境十分光,容易會令BB 覺得不安。所以BB喊既時候,新手爸媽可以帶BB到環境較暗,嘈音較少的地方,有助BB靜落黎。(輕播純音樂或白嘈音都可以安撫 BB)

 

 用嬰兒布包裹住BB都可以增加安全感

 

2. 表達各種需要


BB 係未識講野嘅時候,只會用以喊黎表達,所以新手爸媽第一時間可以先睇睇寶寶嘅需要,例如係咪覺得肚餓、需要換片、身體不適、環境光線、聲音同溫差影響、焦慮、心情不佳等等,身為父母要細心了解留意自己 BB 嘅習性!

 

 

精選文章

 

【BB頭半歲瞓唔好?原來係「睡眠模式」問題!】

 

【BB煩躁好難搞? 用佢天然助B入睡】

想知道更多育兒資訊?

 

Follow 我地Facebook: @bebblehk 
Bebblehk IG: #bebblehk/

 

*Bebble 歐洲 50 年嬰兒謢膚領導品牌*

「從第一天起開始呵護 BB,為父母提供照顧 BB 日常所需產品,係 Bebble 嘅宗旨。」

 

 

Share on Facebook
Please reload