Please reload

香港媽媽分享: Pbear用佢地舒緩牙痛/紅pat pat問題!

September 3, 2018

 

 

Ms Leely 囝囝近來出牙仔,出現牙痛問題,更因為出牙牙痕而胡亂將玩具或其他物件放入口咬,令Pbear除左牙痛,仲有時出現肚痛問題。媽媽谷推薦Ms Leely 使用Bebble產品,用左玫瑰果乳牙舒緩啫哩,同埋皇家紫樹換片膏系列,用左一星期之後,Ms Leely媽媽表示好快見效!

BB出牙常見問題重溫

 

其實BB出牙第一大徵狀,就係會覺得牙痕,新手爸媽會開始見到BB咩都想放入口中。

 

而除左牙痕,仲會出現唔同程度既不適,由牙肉發炎、發脾氣、流口水、啜手指、食慾不振,到睡眠問題、流鼻涕、低燒、腹瀉、面部出疹同嘔吐等。

 

玫瑰果乳牙舒緩啫哩使用方法

 

Bebble牙gel,臨床證實連續用7日就可以見效,舒緩到出牙常見問題,所以Ms Leely 每朝用 BB專用牙刷,擠出小小啫哩比Pbear刷牙肉,就係用左一星期就舒緩到Pbear出現不適!

 

除左BB專用牙刷,建議無用開牙刷仔既新手爸媽,可以先清潔雙手,將一粒豆分量既啫哩擠係手指,然後用手指搽係BB牙肉上面,呢個方法會較容易控制,而且BB都會冇咁抗拒。

 

*用後20分鐘避免進食或飲水

紅pat pat問題!

 

所謂紅pat pat即係尿布疹,係一種接觸性皮膚炎。成因係因為BB pat pat長期用尿片包住,而BB容易腸胃蠕動快、尿尿便便頻繁,令pat pat 經常都包係濕尿布中罨住 (讀音: UP),污染物中嘅細菌刺激BB幼嫩皮膚,就會造成BB皮膚出紅疹。(呈一點點零星分佈嘅紅疹,甚至係連成一大片,整個pat pat都紅)

 

BB出牙時期亂食野,除左容易肚痛,便便會變得頻繁,仲會增加有紅pat pat嘅機會!Pbear 就係因為咁,出現pat pat 發炎情況!Ms Leely用Bebble皇家紫樹舒緩護膚膏,清潔pat pat 後薄薄塗上一層於墊尿片位置,因為有獨家成份- 皇家紫樹,Ms Leely用咗一星期,表示好快見效!

 

而pat pat好返之後,每次換尿片後轉用Bebble皇家紫樹換片護膚膏,就可以預防紅pat pat問題啦!

 

 

 

到底咩係皇家紫樹? 即click了解下啦

https://www.bebble-hk.com/ingredient

 

精選文章

 

【5秒令BB唔喊!醫生安撫手勢,新手爸媽必學】

 

【出牙唔等如會發燒?呢啲先係出牙常見問題】

想知道更多育兒資訊?

 

Follow 我地Facebook: @bebblehk 
Bebblehk IG: #bebblehk/

 

*Bebble 歐洲 50 年嬰兒謢膚領導品牌*

「從第一天起開始呵護 BB,為父母提供照顧 BB 日常所需產品,係 Bebble 嘅宗旨。」

 

Share on Facebook
Please reload