Please reload

出牙唔等如會發燒?必知出牙常見癥狀 + 舒緩出牙方法

August 28, 2018

 

 

唔少新手爸媽會以為BB出牙仔發燒係正常,但現時研究並未有充足證據證明兩者既直接關係。根據Pediatrics刊登嘅論文指出,BB出牙有機會出現輕微溫度升高,而呢種發熱情況,溫度通常都唔會高過38 ℃,所以新手爸媽唔好誤以為出牙仔發燒就係正常,小心可能係其他問題影響,有需要及早救醫。

 

研究同時指出BB由6到16個月出第一隻牙開始,會出現唔同程度既不適,由牙肉發炎、發脾氣、流口水、啜手指、食慾不振,到睡眠問題、流鼻涕、輕微溫度上升、腹瀉、面部出疹同嘔吐等,作為爸媽既要更加有耐心,盡量舒緩BB出牙不適。

 

出牙常見癥狀

 

  1. 牙肉紅腫

  2. 變得易怒,煩躁不安

  3. 流口水變多

  4. 出現牙癢,甚麼都想咬

  5. 出現睡眠不佳

  6. 食慾不振

  7. 肚瀉問題

 

 

舒緩出牙方法

 

坊間有3種舒緩出牙不適嘅方法,新手爸媽可以先了解清楚需要而決定用邊種方法:

 

牙膠

咬牙膠可以舒緩出牙不適?正碓黎講,咬牙膠係可以舒緩牙痕。不過新手爸媽要留意牙膠既物料同設計,提防BB咬爛牙膠而誤吞落肚!建議揀選一啲款式簡單,表面平滑,而且有足夠韌性,並留意是否耐咬、耐熱既物料。注意牙膠清潔,唔係就好容易將細菌食落肚,影響BB健康。

 

 

 

牙仔餅

牙仔餅係一個唔錯既選擇,佢效果同牙膠相似,以舒緩牙痕為主,亦可以訓練BB學習用手攞食物,為加固做準備。

 

 

 

乳牙啫喱-針對性舒緩出牙不適

乳牙啫喱主要係解決牙肉發炎、腫痛、因腫痛而過份流口水等問題,減輕牙肉腫痛,減少因出牙不適而造成既睡眠問題。有新手爸媽反映日常比BB咬牙膠、牙仔餅,但到瞓覺時候就無從入手,事關前者重要針對牙痕,而非舒緩腫痛。另外,亦有媽媽指BB唔鐘意咬牙膠,而乳牙啫喱就會係佢地既選擇。

 

選用乳牙啫喱要小心

 

對於乳牙啫喱,最擔心既除左有冇效用,就係健康安全問題,因為始終放入BB口中,新手爸媽需要特別小心。2年前則有美國食品及藥物管理局(FDA) 發出警告,呼籲停用Hyland's品牌既出牙片及出牙凝膠,懷疑當中所含成份「belladonna(顛茄)」,同10宗兒童死亡及400宗不良反應包括發燒、嘔吐、呼吸短速個案有關。因此選用乳牙啫喱,最重要係固中成份,係咪真係天然可食用,對BB無害。

 

 

爸媽放心選用-Bebble玫瑰果乳牙舒緩啫哩

 

對產品成份選用嚴緊既Bebble,佢既乳牙啫哩係經過臨床證實,絕對可以安心使用。

 

- 選用天然植物成份:玫瑰果、洋甘菊、鼠尾草,0歲開始可以使用

 

-不含藥物、酒精、薄荷、防腐劑、色素、糖、人工代糖、甜味劑,可以吞食

 

- 臨床證實成效:BB 使用7日明顯舒緩出牙各種不適問題

 

 

 

 

 

了解產品: http://bit.ly/2I4frRU

 

資料來源:

Signs and Symptoms of Primary Tooth Eruption: A Meta-analysis[J]. Massignan C, et al. Pediatrics. 2016.

881903.com http://www.881903.com/Page/ZH-TW/News_featuredetail.aspx?itemid=881653&csid=901_3842

 

想知道更多育兒資訊?

 

Follow 我地Facebook: @bebblehk 
Bebblehk IG: #bebblehk/

 

*Bebble 歐洲 50 年嬰兒謢膚領導品牌*

「從第一天起開始呵護 BB,為父母提供照顧 BB 日常所需產品,係 Bebble 嘅宗旨。」

 

Share on Facebook
Please reload