Please reload

BB尿布疹? 4大「關鍵法則」擊退尿布疹!

March 8, 2019

 

黎到春天,就會進入BB尿布疹嘅高峰期,作為新手爸媽,就當然要做好2手準備,立即學下「咩係尿布疹?」、「點樣清潔pat pat先岩?」、「如何最有效預防尿疹?」,令BB pat pat保持滑嘟嘟啦!

咩係尿布疹? 點解會有?

 

 

尿布疹成因主要係因為尿液及排泄物刺激皮膚而引起。BB皮膚幼嫩脆弱,最怕就係濕氣,一旦尿液同排泄物停留BB皮膚太耐(罨住pat pat),就會導致發炎紅腫,形成尿布疹。尿布疹會令BB 屁股發紅、痕癢,BB會因為痕而扭動身體,加速尿片、尿液排泄物及BB屁股磨擦,尿布疹就更加惡化,嚴重起更會出現小水泡!

 

 

點樣清潔pat pat先岩?

 

唔洗用肥皂,只要簡單用溫水洗乾淨,減少局部刺激。一定要將水抹乾,然後用具有滋潤修護、阻隔作用既換片膏,如氧化鋅(zinc oxide)成份形成一層保護膜,再包紙尿片。

 

 

 

用唔用得爽身粉?

 

網上有啲新手爸媽會係換片後係pat pat位置撲上爽身粉,但其實用爽身粉,會有可能比尿液沾染後結成一團,反而仲更加刺激皮膚,所以最好既隔離法就係用換片膏。以下會再講解點揀換片膏!

爽身粉可能會被尿液沾染後結成一團,進而刺激皮膚

 

如何最有效預防尿布疹,4大法則必知

 

1 勤清洗

為左節省尿片開支,尿滿哂先黎換? BB pat pat罨得太耐,好易出現尿布疹,所以新手爸媽要勤換尿片!唔好等BB 喊先去換尿片,平時最好就每隔1個鐘就去睇下BB 有冇換片需要。一般黎講,BB每日會大約尿10至14次,而便便就會有4至5次。

 

 

 

2 尿片選擇

唔合身既尿片都會令BB 容易出現尿布疹,平時包尿片要留意唔好用太緊既尿片,選用高透氣性、高吸水性、合身既尿片,唔合身會令皮膚同尿片摩擦增加,會造成角質層保護結構破壞。所謂合身既尿片,即係尿片和肚之間能夠插入一隻手指位。

 

 

 

3 透氣

平日如果可以,間中比光住pat pat一段時間,令皮膚可以透透氣,唔會焗住,大大減少紅pat pat既機會!

 

4 建立屏障 (新手爸媽最容易忽略)

皮膚好地地既時侯,新手爸媽係唔會諗起要用換片膏既需要,等到BB 屁股紅卜卜既時候先黎心痛,嚴重既仲可能會去睇醫生,得不償失!所以清潔pat pat後,就最好係用返有滋潤、保濕抗菌、保護隔離功效既換片膏。

 

換片膏選擇—「抗菌、滋潤、阻隔、修復」

 

換片膏一般都會含氧化鋅(zinc oxide)成份,可以隔離皮膚同排泄物。另外可以選擇含有滋潤、抗菌既天然植物成份,如蜂蠟、乳木果油等。而Bebble皇家紫樹呵護換片護膚膏,就係專為初生BB而配方,包辦「抗菌、滋潤、阻隔、修復」四大功效,出生第一日已經可以開始使用。

 

「抗菌」—蘊含獨家皇牌成份—皇家紫樹精華(Sumac extract)、蓖麻籽油,具有強效抗炎及修復能力;

 

「滋潤」—乳木果油(Shea butter)、維他命C,乳木果油除左有保濕功效,更對皮膚冇刺激性,有皮膚敏感既BB非常適用,容易比人體吸收,仲有消炎、舒緩及止痕功效!

 

「阻隔」—蜂蠟及氧化鋅,抗菌、防水、不易過敏,有效鎖住水分而不堵塞毛孔,為pat pat形成保護膜

 

「修復」—維他命B5,幫助傷口癒合,有效加速紅卜卜皮膚修護。

 

 

 預防尿布疹的最佳助手

立即了解: <Bebble皇家紫樹呵護換片護膚膏>

 

 

 

換片看似好簡單,但係如果冇細心留意以上所講,平時又慳埋用少尿片、換片膏,好可能會令BB 白白無故患上尿布疹!如果BB patpat已經出現破皮、膿皰、潰爛等嚴重症狀,就可能會引發細菌或念珠菌感染,應及早求醫!

 


想知道更多育兒資訊?

 

Follow 我地Facebook: BebbleHK

Bebblehk IG: bebblehk/

 

 

*Bebble 歐洲 50 年嬰兒謢膚領導品牌*

「從第一天起開始呵護 BB,為父母提供照顧 BB 日常所需產品,係 Bebble 嘅宗旨。」

 

 

 

 

換片看似好簡單,但係如果冇細心留意以上所講,平時又慳埋用少尿片、換片膏,好可能會令BB 白白無故患上尿布疹!如果BB patpat已經出現破皮、膿皰、潰爛等嚴重症狀,就可能會引發細菌或念珠菌感染,應及早求醫!

Share on Facebook
Please reload