Please reload

揀選BB沐浴露要注意的7大重點!

July 3, 2019

 

 

夏天熱辣辣,大人細路出一出街都已經汗流浹背,番到屋企一定要洗白白。如果唔好彩遇到BB爆片,搞到個身同屁股污糟哂,BB隨時要一日沖兩三次涼先得。洗白白無得避免,所以媽媽幫BB揀嘅沐浴露絕對唔能夠馬虎。隨便揀一枝就OK? 有多D泡泡最好? NO WAY! 即刻學下幫BB揀沐浴露究竟要注意邊7大重點啦! 

 

 

 

1.揀選適合嘅酸鹼度

 

BB嘅皮膚酸鹼度雖然隨著慢慢長大會有少許變化,但係選擇酸鹼度pH5.5嘅沐浴露係最接近BB皮膚PH值。而且,相對令BB嘅皮膚更易接受,降低過敏嘅機會。

 

 

 

 

1. 選擇溫和無淚配方

洗白白嘅時候少不免要幫BB洗下頭,技術再好嘅媽媽都有機會失手,意外比沐浴露流入BB眼睛。哇! 你諗下洗頭水入眼的話大人都覺得刺眼,BB就更加慘豬!所以選擇溫和無淚配方嘅沐浴露係非常重要,即使唔小心入左BB眼睛都唔會刺眼。

 

 

2. 天然低敏成份

一般沐浴露含有好多化學成份,太多泡泡等於有起泡劑,太香就等於有香料。化學成份好容易令BB過敏,所以選擇天然成份、不含起泡劑及香料嘅沐浴露就最合適。

 

 

 

3. 信譽良好

揀選有知名度嘅品牌唔一定係最好,但必需要揀信譽良好,多人親身試過後推薦嘅產品。如果係產地不明,成份含糊嘅牌子就盡量避免。

 

 

4. 包裝完好

購買嘅時候先檢查包裝是否完好,如果被人扭開過或者包裝有異樣,就避免使用。

 

 

5.成份清晰

 

購買時睇清楚內容及成份,一定要詳盡! 如果成份不明或含糊,唔清楚枝沐浴露嘅功能及使用對象適唔適合你BB,就避免使用啦!

 

 

6.嬰兒專用沐浴露

 

千萬唔可以用成年人沐浴露幫BB沖涼,隨時引起過敏反應! 幫BB購買嬰兒專用沐浴露更安全可靠,不過使用之前都最好幫BB試用,而且睇清楚係咪適合你BB嘅歲數使用。

 

講左咁耐,究竟咩牌子嘅沐浴露先適合BB呀? 

 

 

 

 

來自保加利亞嘅Bebble嬰兒薰衣草溫和洗髮沐浴露,正正滿足哂以上7大要求。

天然溫和加上無淚配方,而且不含起泡劑及香料。咁佢嘅薰衣草香味係點黎? 其實係蘊含天然真正薰衣草精華,幫皮膚保濕及抗菌之外,淡淡天然薰衣草味仲可以幫BB放鬆入睡!

 獲得香港媽媽大力推薦!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

即刻睇睇:

 

<Bebble嬰兒薰衣草溫和洗髮沐浴露>

 

想知道更多育兒資訊?

 

Follow我地Facebook: BebbleHK

Bebblehk IG: bebblehk/

 

 

*Bebble歐洲50 年嬰兒謢膚領導品牌*

「從第一天起開始呵護BB,為父母提供照顧BB 日常所需產品,係Bebble 嘅宗旨。」

Share on Facebook
Please reload